Matval

Hämtat ur boken: Klimatsmart

Om du gillar kött - Välj viltkött
Om du inte gillar vilt - Välj kyckling

Om du är vegetarian - Välj grönsak efter säsong
Om det är mitt i vintern - Är rotfrukter ett utmärkt alternativ

Pasta, potatis eller ris? - Potatis, sedan pasta, sist ris

Vin till maten - Välj kravmärkt
Vatten till maten - Välj kranvatten

Fisk - Strömming är bra, lax sämre
Skaldjur - Musslor hellre än räkor med skal

Bröd - Baka helst själv, annars köp direkt hos bagaren (helst ekologiskt)
Matfett - Rapsolja bättre än olivolja, margarin bättre än smör



STORA MILJÖBOVAR...

>Nöttkött
>Parmesanost
>Frysta Fiskpinnar
>Räkor Med Skal
>Sallad i Kruka
>Tomater Från Växthus



Annat smart...
- Koka vatten i vattenkokare, med kastrul på spisen: Glöm inte lock. Endast en femtedels energi går åt om du har locket på.
- Ta vara på för och eftervärme i ugnen och på spisen. Låt maten värmas med ugnen och vad gäller eftervärmen: Den håller sig kvar länge... Så stäng av ugn eller platta innan maten är klar och använd eftervärmen.
- Tina fryst mat i kylskåpet. Kylskåpet tillgodogör sig kylan och energi sparas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0