Tips nr 6

Sortera är bra men i lagom mängd.

Pappa ojade sig häromdagen över hur mycket vi egentligen sorterar. Vi har olika kärl för:
  • Plast (mjuk/hård)
  • Glas
  • Matrester
  • Kartong
  • Papper
  • och säkert något mer...
Vad jag menar är att man inte ska behöva ta bilen enkomt för att lämna allt vid återvinningen för det vinner inte miljön på i längden. Sortera lagom och ta med det du ska återvinna till återvinningsstationen när du ska handla t ex. Ofta finns det en station på vägen så då kan du slå två flugor i en smäll.

Eller så har du sorterat så lagom att du, kanske tillsammans med någon, kan ta en promenad för att återvinna. Det vore ju det bästa för det vinner ju din hälsa på också!

Hur svårt kan det bli??

Till en början tyckte jag att det verkade jobbigt det här med klimatet. Information från alla håll men hur och vad skulle man göra? Och det verkade som om det skulle krävas hyfsat stora förändringar med tanke på alla de internationella mål som tagits. Jag skulle anse att det är detta som gör att många idag tycker att det känns besvärligt att vara "klimatsmart".

Det är anledningen till att jag startat den här bloggen, för att visa att det inte beöver vara just så jobbigt. Att den minsta lilla sak kan göra förändring. Egentligen skulle jag kuna sluta skriva nu och bara säga: Tänk smart, tänk logiskt, tänk förnuftigt.

Men själv så ville jag ha tips och hjälp för jag visste inte VAD man kunde göra. Så därför vill jag ge er lite stöd och hjälp på vägen, men som jag sa: Var förnuftig och tänk efter så vet du nog redan själv vad som är bra för klimatet och vad som inte är det. Det är ofta ganska självklart.


Miljövänligt bränsle

Jag bor ju i Norrland, Skellefteå i Västerbotten, och läser dagstidningen Norra Västerbotten till frukosten på morgonen. Idag var det två artiklar som jag skulle vilja belysa.

Den första är att invånarna i Västerbotten är några av de mest miljövänliga i Sverige då nästan hälften cyklar eller går till jobb/skola enligt en undersökning gjord av If. Det var bara en liten notis men det var ju kul att vi är så duktiga här i Västerbotten.

Den andra artikeln handlade om ett pilotprojekt i Piteå om tillverkning av miljövänligt bränsle. De ska starta en fabrik som tillverkar diesel av tallkåda men de satsas även på vindkraftverk. Jag länkar till artikeln så ni kan läsa den i sin helhet HÄR.

Inga tvång.

Vill bara påpeka att ni inte behöver göra allt som jag ger tips om eller säger, inte ens jag sjölv lever efetr dem helt och hållet. Jag vill inte att det ska vara ett tvång, det ska inte kännas jobbigt att vara miljövänlig, utan det ska bli en del av vardagen. Undantag är absolut tillåtet för annars blir det jobbigt och man struntar i det helt.

Så ta en sak i taget, låt det bli en rutin, sen tänker du inte ens på det och det som kanske kändes jobbigt från början blir enkelt.



Vill förresten referera tillbaka till länken om hur mycket koldioxid vi släpper ut beroende på transportmedel. Jag klickade mig vidare på en av deras länkar, längst ner på sidan och där fanns en hel del saker som man som privatperson kan ta till sig.

Lägger in länken en gång till, det är bara att klicka HÄR. Klicka där och du kommer direkt till sidan jag talat om.

Tips nr 5



Ofta köper vi den billigaste prylen vi kan finna, på rea, som håller en säsong. Är det då inte smartare att köpa något lite dyrare, med kvalite, som håller flera år? Det är ju både ekonmiskt och ekologiskt som jag sade i tips nr 4. Ofta kan de gå hand i hand med varandra då man som miljömedveten inte bör konsumera så mycket som vi  i i-länderna gör.

Sen: Köp det du begriper dig på. Läs etiketten på varan du ska köpa och se om du förstår allt som produkten innehåller. Består produkten till stor del av saker su inte förstår så är den troligen varken bra för dig eller naturen.

Mina källor

De källor jag använder när jag ger tips och annan fakta är ofta någon av dessa tre böcker:

UPPDRAGET RÄDDA VÄRLDEN
gjord av Fredrik Colting och Carl-Johan Gadd. Den innehåller 105 "uppdrag" man kan utföra men också annan allmän fakta kring miljön.

100 SÄTT  ATT RÄDDA VÄRLDEN
gjord av Johan Tell. Den innehåller, som titeln säger, 100 olika sätt att kunna bli mer miljömedveten. En del lättare uppgifer en del svårare. Jag använder de jag anser kan  vara lätta att införa i vardagen för det ska inte vara jobbigt eller vårt att  vara miljövänlig.

KLIMATSMART
gjord av Mikael Persson, Bodil Sjöström och Per Johansson. Den innehåller fakta, tips och många "Visste du att...". Där finns tips på miljövänliga presenter och recept och hur miljövänlig, eller omiljövänlig, den svenska livsstilen är. Mycket intressant läsning. Den brukar finnas på mångabibliotek så ett tips är att låna den och titta i!

Detta är alltså de böcker jag använder som grund till mitt arbete men jag snappar upp nya saker lite här och där, lite nu och då. Alltid är det något som händer, någon ny upptäckt.


Tips nr 4




Har du tänkt på att apparater drar el fastän de står på stand by eller viloläge? Alla apparater som är inkopplade i ett eluttag drar ström fastän de inte används, detta gäller även mobilladdare och locktänger som exempel.

Så kom ihåg att stänga av TVn helt inte bara med knappen på fjärrkontrollen och stäng av datorn, släck inte bara skärmen. Alla dessa apparater som står på stand by eller viloläge står för 10 % av ett hems elförbrukning så du blir inte bara ekologisk utan också ekonomisk genom att stänga av apparaterna.

"Du behöver inte vara rik"

Lyssnade på P4 Västerbotten igår, de hade miljöforum av något slag. I alla fall kom de in på ekologiska produkter och att de ofta är mycket dyrare än "vanliga" produkter så därför är det bara de rika eller de som har pengar som kan skryta med att köpa ekologiskt, som har möjligheten att vara ekologiska. Men experter visar att de som har lite pengar, låginkomsttagare, också kan skryta om att vara ekologiska då de naturligt handlar mindre än de som har mycket pengar. Eftersom de måste leva sparsammare komnusmerar de också mindre vilket är bra för miljön.


Tips nr. 3

Många av er har säkerligen avlagt nyårslöften om att bli mer nyttiga under det kommande året och jag kan erkänna att jag är en av dem. Det var länge sedan som jag slutade med lösviktsgodis och likande geleklumpar men jag äter fortfarande choklad. Ibland kan det väl bli lite för mycket av det goda. Så mitt löfte till mig själv är att jag bara ska äta mörk choklad (nyytigare än mjölkchoklad plus att jag tål den bättre då jag är laktosintolerant) och endast på helger, fredag till söndag.

Men det var inte vad mitt tips skull handla om men det gäller mat:



Visste du att det går åt 10 gånger mer energi att framställa kött än om du äter det gröna själv. Problemet idag är att vi äter för mycket kött, mer kött än vad som egenligen är nödvändigt för att vår kropp ska fungera som den ska.

Så DU behöver INTE bli vegetarian utan kanske bara äta lite mindre kött i veckan och försök se om du kan ha en s.k. köttfri dag i veckan för värna om miljön. Ingen stor förändring, bara lite medvetenhet.

Så var skolan igång igen...

Skolan är igång igen och många i min ålder, i min egen klass, har tagit körkortet. Det kör titt som tätt till skolan men som tur är samåker de ofta vilket minskar på koldioxidutsläppen per person. Själv så tar jag cykeln så ofta som det går annars blir det bussen men jag är inget helgon utan har liftat med en kompis ibland då hon har haft bil.

Häromdagen tittade jag igenom lite material och fann ett mycket intressant diagram. Diagrammet visade hur mycket koldioxid man per person/kilometer släpper ut beroende på transportslag. Försökte lägga in diagrammet men det fungerar inte så jag länkar direkt till hemsidan istället. Där finns inget diagram men mycket som jag anser intressant... Så ta er en titt HÄR


Då jag inte kunde lägga upp bilden på diagrammet bjuder jag på en vacker bild jag toch i Prag förra sommaren.
För att vara extra tydlig så åkte jag BUSS dit och bussen varenda plats i bussen var upptagen och vi bodde i studentrum så jag tycker det var en hyfsat klimatvänlig resa.

Men annars, visst är bilden vacker? Skulle kunna vara ett vykort

Tips nr 2:

Detta tips går att koppla till det första vad gäller ditt nya hälsosamma liv.

Många tar bilen till gymet eller spelar hockey i en inomhushall. Detta tär mer på miljön än om du knytt på dig löparskorna och tagit en löprunda med start från ditt eget hem. Och varför inte ta cykeln till träningen, en bra kick innan och en härlig nedvarvning efter. Glöm för all del inte att klä på dig ordentligt om det är under vinterhalvåret och det är kallt ute.
Sitter själv inomhus här uppe i norrland och det är 16 minusgrader ute...

Gott Nytt År & tips nr 1

Ett nytt år, nya tag och ett och annat nyåtslöfte. Kanske någon avlagt ett löfte om att bli mer klimatsmart?

Då vill jag vara en hjälp på traven och ge ett och annat tips. Nu då det nya året börjat tänkte även jag ta tag i ett och annat och börjar med att säga att jag ska lägga in ett och annat tips som ska hjälpa DIG att bli mer klimatsmart. Det ska förhoppningsvis bli ett par tips i veckan men åtminstonde ett ska ni få, så det första kommer här:


Visste du att det går åt 9 liter vatten för att tillverka en liter läsk?
I samband med ditt nyårslöfte att leva nyttigare kan du dra ner på läsken.
Kanske kan du prova på att läskstrejka i en månad.


Tipset är hämtat från boken: Uppdraget rädda världen

RSS 2.0