Världen i förändring...

Tanken med mitt projektarbete var först att göra ett litet häfte som skulle gå att dela ut men resultatet blev istället denna blogg. Jag hade då redan skrivit en del som skulle ha tillhört häftet men publicerar det här istället.



Forskarna har länge varit oense om människan varit delaktig i klimatförändringarna de senaste åren. Politikerna ville inte veta, de blundade för verkligheten. Nu kanske det är för sent...



De senaste 12 åren har innehaft 11 värmerekord. Medeltemperaturen på jorden är idag ca 15º C men stiger den med bara ett par grader till kan det få oanade konsekvenser. Största ökningen sker vid polerna. Man räknar med att medeltemperaturen kommer öka minst 1,5º C fram till år 2100 men endast om vi drastiskt ändrar på våra levnadsvanor. Annars kan temperaturökningen de närmsta hundra åren bli så höga som 6 grader.


En drastisk uppvärmning ska komma få oanade konsekvenser... Vädret kommer att bli än mer extremt, idag har vi bara sett början av det när ovädren drabbar kusterna och öknen i Sahara brer ut sig. Då isen vid polerna och glaciärerna smälter, ökar havsnivån. Mellan 1961 och 2003 ökade havsnivån med 8 centimeter.


Under den senare delen av 1900-talet har politiker världen över samlats för gemensamt göra något åt de förändringar som nu sker i världen. Ett möte ledde till det s.k. Kyotoprotokollet. Där kom världens industriländer överens om att de måste minska sina utsläpp av växthusgaser med totalt 5,2 procent jämfört med år 1990. Hur mycket varje land måste minska på sina utsläpp beror på vilka åtgärder de tidigare gjort. Idag har nästan alla i-länder skrivit på protokollet men ännu saknas det exempelvis oljeberoende landet USA i listan över länder som godtagit protokollet.



Källa: Boken "Klimatsmart"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0